PWS: informatie zoeken

Bij een profielwerkstuk is het van belang dat je altijd betrouwbare en goede bronnen gebruikt. Daarom kun je het beste eerst op zoek gaan naar boeken of documentaires over jouw onderwerp. Soms is internet een minder geschikte bron, probeer dan ook bij iedere deelvraag verschillende soorten bronnen te gebruiken. De webdetective  leert je om websites te beoordelen. Waar kun je aan aflezen dat je een betrouwbare site bezoekt?


Op de website zoeken, vinden kiezen staan handige tips. Ook schooltv.nl geeft suggesties.
Op W24.nl kun je wetenschapsnieuws vinden. Deze site is een populair wetenschappelijk initiatief van science center NEMO, Kennislink, NPOTeleac en VPRO.

Zoek in de bibliotheek en in krantenarchieven naar artikelen en wetenschappelijke publicaties, bekijk documentaires en interviews. Leg je bronnen voor aan je begeleider en vraag wat die ervan vindt. 

Om je onderzoek diepgang te geven, kun je het ook te rade gaan bij universiteiten en hogescholen:

profielwerkstukondersteuning 

Wil je een technisch ontwerp als profielwerkstuk, bezoek dan de site van de TU Twente
 of de TU Eindhoven. Exacte ondersteuning wordt ook geboden door de universiteit van Leiden.


Deze site is voor natuurkundefans, of kijk hier op de site van de Universiteit Utrecht om ideeën op te doen voor onderzoek.


De site van de
Vrije Universtiteit van Amsterdam geeft suggesties om je plan van aanpak te structuren. Je vindt daar ook onderwerpen en links om je op weg te helpen. Verschillende faculteiten bieden gerichte hulp, zie bijvoorbeeld de faculteit aard- en levenswetenschappen

De
universiteit van Groningen geeft ook goede richtlijnen voor de opzet van je onderzoek. Bij het Bètasteunpunt kun je terecht met al je bèta-gerichte vragen. Bij het gammasteunpunt vind je onderwerpen voor het profiel Cultuur en Maatschappij. Hier kun je ook met een mail om hulp vragen. 


De universiteit van 
Wageningen leert veel over alle onderwerpen die te maken hebben met voeding, gezondheid, klimaat, leefomgeving, alternatieve energie en eerlijke handel met ontwikkelingslanden. 


Op de site van de universiteit van
Utrecht kun je onderwerpen en achtergrondinformatie zoeken op titel, opleiding of profiel.

De universiteit van Maastricht biedt o.a. hulp aan beta-geïnteresseerde VWO-ers.
Sommige universiteiten en hogescholen bieden mogelijkheden om onder hun begeleiding een profielwerkstuk te maken. Als je hiervoor belangstelling hebt, zoek dan eens op de websites hieronder. Er is veel mogelijk, maar houd het tijdpad in de gaten. Soms wordt er vanuit gegaan dat je al in het voorexamenjaar je werkstuk maakt en dan kunnen er activiteiten te laat in het jaar gepland zijn.

Leerlingen uit 5 HAVO kunnen voor hulp terecht bij veel opleidingen van 
hogeschool Zuyd. Bij FontysHAN en de TU Delft (technisch ontwerp) kunnen zowel Havo als VWO-leerlingen vragen stellen. De TU in Eindhoven biedt de mogelijkheid om je profielwerkstuk met de innovatie challenge te combineren. Daarnaast zijn er ook veel bedrijven die ondersteuning willen bieden.

Worldschool biedt zelfs mogelijkheden om je blik buiten de grenzen te richten.


Zoek je een onderwerp over muziek, beeldende kunst en theater, kijk dan ook op de site van digischool.