prijzenregen

De KNAW Onderwijsprijs is voor de beste vwo-profielwerkstukken van Nederland die creatief en gedegen onderzoek tonen. Een jury van topwetenschappers kiest uit de inzendingen de drie beste werkstukken van elk profiel, twaalf in totaal. De winnende leerlingen krijgen een studiebeurs ter waarde van € 1.500,- bestemd voor het eerste studiejaar aan een Nederlandse universiteit of hogeschool. Plus een oorkonde.

Wanneer je een experimenteel onderzoek hebt uitgevoerd bij je profielwerkstuk, is het mogelijk om mee te dingen naar de Van Melsen Prijs in een wetenschapswedstrijd die ieder jaar wordt uitgeschreven door de Radboud Universiteit Nijmegen. Eindexamenkandidaten HAVO en VWO met de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie, technisch ontwerpen, informatica, informatiekunde en wiskunde (of een combinatie hiervan) kunnen meedingen. Meer informatie en voorbeelden van prijswinnende werkstukken vind je HIER.

De universiteit van Wageningen stelt de Linneausprijs beschikbaar voor de beste profielwerkstukken met een onderwerp dat tot het brede domein van de plantenwetenschappen kan worden gerekend. Vanuit het vak Biologie, maar het mag ook gaan over biobrandstoffen, (plantaardige) voedselallergiën of ziekteverwekkers zoals insecten, virussen, bacteriën of schimmels in hun interactie met planten. HIER kun je een brochure met winnende profielwerkstukken doorbladeren.

De universiteit van Groningen reikt de Jan Pen Prijs uit aan de beste profielwerkstukken op het gebied van Economie en Maatschappij. Lees HIER meer over de prijswinnaars van 2013. De Jan Kommandeurprijs gaat naar het beste profielwerkstuk binnen het profiel Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek.

Ook de Twente Academy looft profielwerkstukprijzen uit aan VWO-ers. HIER vind je de voorwaarden. Docenten van de Universiteit Twente beoordelen op kwaliteit, creativiteit en vindingrijkheid.

De universiteit van Leiden organiseert elk jaar een wetenschapscongres over onderzoek dat leerlingen op school verrichten voor het profielwerkstuk en het onderzoek dat plaats vindt op de Universiteit Leiden.
De beste onderzoekspresentaties worden beloond met een prijs.

De Technische universiteit Eindhoven organiseert de Innovatie Challenge. Je profielwerkstuk moet zich richten op de voorspelling van een technologische toepassing in 2025. Er wordt een juryprijs en een publieksprijs uitgereikt.

De Nederlandse Vereniging van Leraren Maatschappijleer looft een prijs uit aan VMBO, HAVO en VWO profielwerkstukken met een maatschappelijk onderwerp. Voorbeelden: Project X in Harende Verklaring omtrent het Gedrag, de kloof tussen politiek en burger, normen en waarden.  

Andere prijzen worden uitgereikt voor profielwerkstukken over Watermanagement, in Middelburg wordt een internationale duurzaamheidsolympiade INESPO georganiseerd, de TU Delft beloont het beste technische ontwerp. 

De inschrijving voor 2013-2014 is inmiddels gesloten, maar leerlingen die de wereld willen verbeteren en een NG- of NT-profiel hebben, kunnen onder begeleiding van Imagine hun profielwerkstuk als businessplan voor een ontwikkelingsland schrijven. Imagine legt een link tussen onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en ontwikkelingssamenwerking. Wanneer een profielwerkstuk de competie wint, mogen de schrijvers op reis naar het land waarvoor ze het plan hebben ontwikkeld. Oriënteer je op de scholierencompetitie van Foundation Imagine Life Sciences of neem een kijkje op facebook.